/* FB like

Saturday, January 21, 2012

Egy nagyon átlátszó titok: az üvegpozitív

F. Erzsébet, üvegpozitív, 9x12 cm
Az üvegnegatívok sötét, titokzatos lemezek, de nem mindig. Egy kis technikatörténeti érdekesség mára: egy kis tasakba külön csomagolva három üvegpozitívot találtam. Ez a dia őse, ami pozitív eljárással készült, vagyis pont azt látjuk az átlátszó lemezen, ami a kamera előtt volt - a sötét az sötét, a világos az átlátszó. A hölgy nevét is tudom, de egyelőre nem vagyok biztos benne, hogy miként kezeljem ezeknek az embereknek a személyiségét. Maradjunk annyiban, hogy a képen F. Erzsébet látható, valószínűleg 1925-1935. között.
Érdekes, hogy a diák miért nem váltak sokkal kedveltebbé. Azon túl, hogy önmagukban is nézegethetők, vetíthetők, és sokkal jobb a tonalitásuk és a színük is, ugyanúgy lehet róluk papírképet is csinálni. Ez a kép különösen szép állapotban maradt fenn, némi retusálás után akár publikálható is.
Ha valaki szép nők szép képeit keresi, a Flickr oldalamra feltettem egy alaposabban javított, negatívról készült képet is ide.

1 comment:

  1. Revisiting and want to thank you again for cherishing and continuing the legacy of family. Elizabeth is my first cousin twic removed - we share Armin Feiler her grandfather and my great grandfather.

    ReplyDelete